How yangın tesisatı kandıra can Save You Time, Stress, and Money.

Kuru sistemlerde boruların içerisinde genel olarak azot gazı ve basınçlı hava gibi akışkanlar bulunur. Yangın bu şekilde anında bir su akışı sağlanması ile söndürme yapılır.

Erzincan’daki altın madeni: Toprak kayması ve göçük altında kalan 9 işçi ile ilgili ne biliniyor?

Yangının belirtileri ısı, duman ve ışık radyasyonudur. Genellikle yangının haber alınması için bekçiler, detektörler (ısı, duman ışık radyasyonu) ve kamera sistemleri kullanılır. Bir yanma olayının gerçekleşmesi için yanabilen madde, ısı ve oksijen olması gerekir. Bunlardan birinin eksikliği yanmanın olmaması demektir. Her yapıda yanabilen madde daima olacaktır. Havada ise oksijen vardır. Bu nedenle kontrolsüz yüksek bir ısı veya kıvılcım yangına sebep olabilir. Yanma sırasında yanabilen maddeleri suyla soğutmak gerekir. Soğutma yangının büyümesini önler. İşte bunun için binalara yangın tesisatı sistemleri kurulur. Yangın tesisatı itfaiye gelinceye kadar yangına müdahale etmek, küçük yangınları söndürmek ve itfaiye geldiğinde de ona gardenımcı olacak imkânları sağlama görevi yapar.

Isıtılmayan ve donma tehlikesi bulunan binalarda daha sık kullanılan kuru yangın sistemi en çok 4830 m2’lik alanı yangından korumak için tasarlanır.

Ülkemizde de geçerli olan uluslararası yangın yönetmeliklerine uygun olarak yangından korunma tedbirleri alınmaktadır. Her türlü şarta uygun yangın dolapları ve sprink tesisatlarının yanında concludeüstriyel tesislerde bulunan cihazların korunmasını amaçlar. Yangın tesisatı, itfaiye gelinceye kadar yangına müdahale etmek, küçük yangınları söndürmek ve itfaiye geldiğinde de ona lawnımcı olacak imkânları sağlama görevi yapar. Yangından doğabilecek can kaybının yanı sıra zararları önlemenin veya azaltmanın en başta gelen yolu, yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Yine yapılan incelemelere göre yangın güvenlik önemlerinin alınması, yangını söndürme işleminden ve yangının verdiği zararlardan daha ekonomiktir.

Bazı kullanıcıların yangın tesisatını umursamadığını görebiliyoruz. Maliyeti düşük tutmak için bazı hizmetlerden kaçınmak istiyorlar, ancak yangın tesisatı bir kez gerekli olacağı ve o sırada mükemmel çalışması gerektiği unutuluyor.

Boruların dış çap ve et kalınlıkları, tesisatın basıncını karşılayacak şekilde hesaplanmalıdır.

Son olarak yangının yayılma hızı ve içerideki insan yükü hesaplanarak binanın kritik noktaları belirlenir ve buna göre yangın sistemi proje kurulumu yapılır.

Bu sistem üzerinde bulunan bütün hortum bağlantıları itfaiyenin kullandığı standartlarda olmalıdır. Binalarda itfaiyenin hortum taşıyarak vakit kaybetmemesi için çıkış ağızları yanında en az fifteen m uzunluğunda hortum bulundurulmalıdır.

Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.

Yangın tesisatını oluşturan boruların içinde su olmayan; ancak yangın anında suyun verildiği tesisat çeşididir. Bu tesisat, içerisinde su bulunmayan bir su dağıtım değirmendere yangın tesisatı sistemidir.

Genellikle kuru yangın tesisatının kurulduğu yerler soğuk alanlardır. Soğuk alanlarda suyun donma tehlikesi bulunduğundan yangın esnasında kötü sonuçlanmaması açısından kuru yangın sistemleri kullanılır.

Her yerde kullanımı yapılan yangın tesisatları kullanılarak aniden ortaya çıkacak olan yangılar önlenir.

Yangın tesisatı, binaların yangına karşı güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Doğru planlama, kurulum ve düzenli bakım ile yangın risklerini decrease edebilir ve can ve mal kaybını önleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *